Verslag september 2019

Als gastspreker is Bram van Kooij op bezoek....

Hij is verbonden als oogarts aan het Deventer Ziekenhuis.
Er is veel belangstelling voor. Eerst heet Dora ons welkom op deze eerste avond na het zomerseizoen met een mooi gedicht/verhaal, genaamd: “Ode aan de vrouw”.  Ik wil u dat niet onthouden en u kunt het nog eens rustig nalezen. Omdat het vrij lang is zal ik het op de pagina ”Praatje van de maand” zetten. (Wordt die ook nog eens weer gebruikt).
We hebben Teuntje Kamphorst al bij de koffietafel zien staan en wat fijn dat ze het bestuur wil komen versterken. Zoals ze zelf zegt: Het bestuur heeft zoveel mooie avonden georganiseerd waar ik van heb genoten, dat ik nu graag iets terug wil doen. Bedankt Teuntje.
Dan worden Hetty en Lies naar voren geroepen. Zij willen stoppen met het organiseren van de zomerse uitstapjes. 25 jaar hebben ze zich ervoor ingezet om bus/fiets en stadswandelingen te organiseren. Nu mag een ander het stokje overnemen. Ze worden hartelijk bedankt voor hun inzet en de bloemen en cadeaubonnen worden overhandigd. Lies en Hetty, bedankt.
Het woord is daarna aan Bram van Kooij. Nadat hij zich heeft voorgesteld informeert hij ons via een PowerPoint over staaroperaties, en andere oogziekten. Ook het dragen van lenzen en brillen wordt behandeld. Het is een duidelijk verhaal.
Wat ook heel interessant en waar hij graag over verteld is, dat hij als arts gewerkt heeft in Zambia en daar nog steeds erg bij betrokken is via de stichting Eye for Zambia.
. In Zambia, zijn veel mensen blind en slechtziend. Van deze groep is 80% onnodig slechtziend of blind. Oogaandoeningen zoals staar en brilafwijkingen zijn relatief makkelijk te behandelen.  Wanneer ouderen slechtziend worden, zijn het de kinderen die thuisblijven om te helpen. Met een staaroperatie kan het zicht worden hersteld en een oudere weer deelnemen aan het dagelijks leven; werken, kinderen opvoeden en bedrijven opstarten. Een kind kan weer naar school, omdat het zijn (groot) ouders niet meer hoeft te begeleiden. Dit alles draagt bij aan kansen om de armoede cyclus te doorbreken.
In Zambia zijn ongeveer 25 oogartsen, ter vergelijking; in Nederland zijn er 618 oogartsen actief.
Vol enthousiasme verteld hij erover. Wel geeft hij aan dat brillen door de patiënten zelf betaald moeten worden, ze zijn er dan ook wat zuiniger op. Daar staat tegenover dat een bril maar € 15.00 kost. De monturen zijn voor de organisatie gratis. Deze komen uit Nederland. Monturen zijn hier aan mode onderhevig en een paar keer per jaar wordt er gewisseld bij de opticiens. Wat dus niet verkocht is gaat weer terug naar de leverancier, maar die kan aan deze “uit de mode” geraakte brillen ook geen kwartje, (eurocent) meer verdienen en zo komen ze in Afrika terecht. In de prijzen van onze monturen is daarvoor al een bedrag ingecalculeerd.
Over welvaart gesproken…. Na deze avond geeft het wel een goed gevoel dat wij
 (brildragers) dus zonder dat we het weten sponsors zijn voor Zambia.
Aan het eind van de avond kunnen we nog vragen stellen waar veel gebruik van wordt gemaakt en er staat een collectebus voor het project Eye for Zambia.
Het was een interessante en gezellige avond.