Ledenavond 13 november 2019

Nadat de avond geopend werd met een huwelijksgedicht ........

was het woord aan Anneke Schep.
Zij is trouwambtenaar in de Gemeente Raalte. Ze vertelde hoe ze aan die “baan” gekomen is. Een erebaantje wat trouwens niet veel geld in het laadje brengt. Je moet het vooral leuk vinden om te doen. Er zijn heden ten dage veel echtscheidingen maar ook veel huwelijken die heel lang standhouden. Het vorig jaar waren er in Nederland 300 echtparen die 70 jaar waren getrouwd. Een echtpaar dat de tv heeft gehaald waren Arie en Aaltje uit Ruinen die 81 jaar getrouwd zijn.
Ook de Queen van Engeland heeft het al 70 jaar volgehouden met Prins Philip.
Ze vertelt met veel humor anekdotes over huisbezoeken die ze vooraf aan de aanstaande echtparen brengt en de trouwplechtigheden.
Welke vragen ze stelt. De huwelijksaanzoeken enz. Heel gevarieerd zijn ook de trouwkaarten.  
We worden heel wat wijzer. In Nederland zijn geen verschillen tussen geregistreerd partnerschap en huwelijk. Maar in sommige landen geld deze overeenkomst niet. Je kunt dan b.v. geen hypotheek afsluiten.
Ze vraagt aan leden hoe ze elkaar hebben ontmoet en of ze zich nog iets van de trouwambtenaar kunnen herinneren. De meesten weten niet eens de naam meer. (Zo vreemd is dat niet want vroeger kwam de ambtenaar ook niet aan huis voor een gesprek. Er werd veel meer in de kerk getrouwd en dan was de trouwambtenaar maar bijzaak. Het kerkelijk huwelijk was de hoofdzaak en het burgerlijk huwelijk een “noodzakelijk iets”).
Ze trekt even haar toga aan (die behoorlijk zwaar is) maar er zijn ook paren die liever zien dat ze gewoon een pakje draagt.
Tot slot sluit ze de avond af met het gedicht “De rugzak van het leven”.
Het was een gezellige avond.