Oktober 2018

Zomaar een wandeling…..

In 2013 waren er vergevorderde plannen voor het natuurgebied Het Weteringse Broek.
De nieuwe wijk Zuidbroek moest gaan recreëren in dit nieuw aan te leggen gebied rondom Teuge, de Vecht, de Beemte en een deel van het buitengebied van Apeldoorn. Zij moesten hier gaan wandelen, hardlopen, ommetjes met de hond en op zondag fietsen met het gezin.
Het heeft lang geduurd voordat alles kon worden gerealiseerd want natuurlijk waren bewoners, bedrijven en vooral agrariërs hier fel tegen.
Woor is dat veur neudig. Een boer mot zien grond inleveren veur die leu uut de nieuwbouw die hier goat kuieren. En al dat volk um de deure vinne wiele niks. Loat ze lekker zelf wat bedenk’n. En hei t al éheurd? Goeie landbouwgrond wod af é grav’n om dat ter moeras mot ontstoan. Tis toch van de gekke!
Zo waren de reacties. Begrijpelijk.
Maar de Gemeenten Apeldoorn en Voorst, het Waterschap en Natuurmonumenten gingen door met hun plan en op vrijwillige basis werden inwoners dringend gevraagd om mee te werken. Het kwam goed. De z.g. bewegingsruimte is er gekomen.
Er werden brede sloten gegraven, bos aangeplant, klompen, wandel en fietspaden slingeren nu door het landschap. Hier en daar bankjes en een speelplek. Via een pad over de A50 ben je zo  in de nieuwe wijk.  En eerlijk is eerlijk wat is het mooi geworden. Vooral nu alles na een paar jaar al aardig begroeid is.
Zo is het gekomen dat Zijactief de Vecht dit jaar de Provinciale wandeldag heeft georganiseerd in dit gebied waarvoor ruim 70 dames zich hadden ingeschreven. Als u er niet bij was heeft u echt wat gemist. De ontvangst is in het MFC op de Vecht. De koffie staat klaar met eigengebakken boterkoek en cake. Het is prachtig weer op zaterdag 30 september en met frisse zin gaan de dames op pad voor de 10 of 15 km.
Ieder krijgt een folder mee om bijzondere plekken niet te missen.
Meteen al passeren we de “Vechterjes” bij de wetering in de Vecht en even daarna de kudde lakenvelders. Maar ook het voormalige kerkje en de hooiberg uit 1838 verdienen de aandacht.
Dan lopen we vanaf de Lochemsestraat het fiets/wandelpad op en kunnen genieten van para’s en zweefvliegers boven het vliegveld. In en op het water is volop leven. We zien ooievaars en reeën. Wat een waardevol stukje natuur is dit: “Het Weteringse Broek”. Als we via een klompenpad langs een boerderijtje van ver voor de negentiende eeuw komen gaan we al aardig richting het Drostendal
Dit gebied is moerassig en de houten vlonderpaden zorgen ervoor dat we droge voeten houden. We moeten een betonnen trap beklimmen en dan over het viaduct gaan we weer via een trap naar beneden en zijn we in het park Zuidbroek. De lange route gaat via een beekje met stapstenen en als dat voor sommigen toch wat lastig is staan er spontaan een paar meisjes klaar die hulp bieden. Als dank krijgen ze wat geld om een ijsje te kopen.
Dan wacht ons iets verderop een stevige lunch bij de Stadsakkers. Hier worden biologische groenten en fruit geteeld. De Stadsakkers wordt beheerd door vrijwilligers en er werken mensen met een beperking. Eén van onze leden heeft pannen met soep gekookt. Dat gaat er wel in. Maar ook de belegde broodjes, krentenmik, koek en fruit vindt gretig aftrek. Nadat de inwendige mens goed verwend is vervolgen we de route. Ongeveer de helft zit er nu op.
Richting de Vecht gaan we weer door een stukje van het Drostendal. Al babbelend en keuvelend, (want we zijn tenslotte met een stel vrouwen op pad),  
bereiken we natuurgebied ’t Hul. Hier is een wilgenbos aangeplant om een Griend te realiseren. Het z.g. Apenbos. Al zult u hier geen familie tegen komen. Het unieke hieraan is dat de takken worden gesnoeid en als voer dient voor de apen in Apenheul. Via romantische klompenpaden, laantjes en bruggen zien we in de verte de St Antoniuskerk opdoemen. Dan zijn we weer bij het punt waar we vanmorgen zijn begonnen.
Iedereen is vol lof over dit stukje nieuw aangelegde natuur wat ooit zo bekritiseert en waar zoveel negatief commentaar over is geweest. Na de wandeling staat er nog een drankje en wat hapjes klaar en sluiten we de dag af met een goed voldaan gevoel.
Iedereen die mee heeft geholpen deze dag tot een succesvolle wandeldag te maken, heel hartelijk bedankt.
Tot slot: Wat doet een wandeling met je?

Somber en grijs
een saaie dag in ’t jaar?
Maak dat de kat wijs,
Een wandeling langs
bossen en vennen
zal dit ontkennen
depressief? Ho maar!

Tot het volgende praatje
Groetjes Janny.