Stadswandeling harderwijk 28 augustus 2019

Rond de 16 dames verzamelen zich bij de Groot........

Het zal een warme dag worden maar we zijn wel wat gewend deze zomer.
Onder het motto: ik heb mijn wagen volgeladen, vol met oude…., vertrekken we richting Harderwijk en we volgen een mooie route binnendoor. De heide is al op zijn retour maar toch nog mooi. Daar aangekomen wandelen we naar het stadsmuseum. In de sfeervolle binnentuin is er eerst koffie met een stukje zeebeer, vernoemd naar de Harderwijkse Zeeweringen, een heerlijk meergranen cake-koek-brood. Het brood is rijk aan abrikozen, amandelschaafsel, hazel- en walnoten en suiker. Dit ambachtelijk gebakken brood is een huisspecialiteit van de Ouderwetse Bakkerij. Daar willen we straks zeker even langs.
In de tuin kunnen we genieten van beelden en een oude plataan trekt de aandacht. In het museum zijn verschillende exposities waar we even langs wandelen. Boven is een gedeelte waar het ”gewone” dagelijkse leven van vroeger wordt uitgebeeld. Veel is herkenbaar. Opvallend detail, een zwabber gemaakt van oude sokken, je moet het maar bedenken. De gids is inmiddels gearriveerd en verteld ons eerst het een en ander over de universiteitsstad Harderwijk.
Ze wil de route wat inkorten i.v.m. de warmte en zoveel mogelijk gaan lopen waar schaduw is.
Met flesjes water, petjes, zonnebrillen, paraplu en hoed gaan we de stad verkennen.
We gaan langs hofjes, leuke oude straatjes, de oude stadsmuur, een park, de kerk, een rozentuin, langs het water en komen zo bij de haven en de boulevard. Palmbomen staan op een rij, er zijn volop terrassen en kraampjes en met deze warmte wanen we ons in een zuid Europees land.
Hoewel er vroeger veel vis werd aangevoerd is er nu nog maar één viskraam. Dat is dus behoorlijk teruggelopen. Omdat te compenseren zijn er in het plein voor de stadspoort metalen visjes tussen de bestrating aangebracht. (Zie de foto’s).
Er is een lunch gereserveerd bij Vischmarkt 49. Dit is geen adres maar de naam van een gezellige bistro. We kunnen buiten in de schaduw zitten en de kannen water worden meteen aangesproken. Met uitzicht op een kleurrijke waterval genieten we van de soep, drankjes en belegde broodjes. Het is hier goed toeven maar we willen nog even naar de ambachtelijke bakker om een lekkere zeebeer mee te nemen. Helaas de bakker is om 13.00 uur gesloten. Als we naar binnen kijken lijkt het wel een museum maar er wordt toch nog echt gebakken.
Dan gaan sommigen maar paling halen aan de boulevard voor de mannen die thuisgebleven zijn. We hebben nog één ding te gaan. Het pas geopende museum van Marius van Dokkum. Iedereen kent wel het bekende plaatje, ansichtkaart van een ouder echtpaar achter de pc.
Op deze manier heeft hij veel schilderijen gemaakt vol humor. Schilderijen met een verhaal en ook stillevens. Het museum is onlangs officieel geopend door Andre van Duin. Heel toepasselijk. Met een walkman kunnen we ook nog luisteren naar het verhaal wat bij het schilderij hoort. Heel apart en heel leuk. Daarna lopen we weer richting de parkeerplaats en sluiten de dag af met een drankje op het buitenterras van De Groot.
Een prachtige, mooie dag met dank aan Lies en Hetty. Ze stoppen niet alleen met het organiseren van de fietstocht maar ook met het jaarlijkse uitstapje. Alle begrip na zoveel jaar.
Ik neem de vrijheid om namens iedereen jullie te bedanken voor al deze stadswandelingen en busreizen. Dat waren er vele.
Hopelijk kunnen jullie volgend jaar (zonder stress) van het uitstapje genieten.