Dagfietstocht 3 juli 2019

Om 9.00 uur staat er een groep dames klaar....

 bij de Groot om te beginnen aan de jaarlijkse fietstocht.
De accu’s maximaal opgeladen, in de fietstassen o.a. energiedrankjes, gel, smeersels en massageolie voor de gewrichten en pijnstillers voor eventuele overbelasting van spieren. Misschien hebben we het nodig want het zal volgens Hetty en Lies een pittige tocht worden. Dus je kan er maar beter op voorbereid zijn. Ondanks de waarschuwing hebben we er zin in en het weer werkt in ieder geval mee. Een prachtige zomerse dag.
We fietsen over de Beemte richting de Gedenknaald en onderweg hebben zich nog weer wat dames aangesloten. Totaal nu 24 personen. Het Aardhuis is ons eerste doel. Dat wordt via de Amersfoortseweg al een hele klim. Een paar dames die geen ondersteuning hebben worden liefdevol ondersteund door fietsgenoten. Zo komen we kwart over tien bij het geheel vernieuwde Aardhuis aan waar koffie en appelgebak er gretig ingaat. Ook de thee werd gepresenteerd op een sfeervolle manier.
Prins Hendrik heeft grote invloed gehad op de percelen rond dit Jachthuis. Hij richtte het Jachthuis in met het thema jacht, wild en bosbouw.
Boven is een tentoonstelling en we kunnen wat proefjes doen.
Rond het Aardhuis spookte het vroeger nogal en de legendes die er over zijn kunt u bekijken op de foto’s op de fotopagina. Na deze gezellige onderbreking fietsen we het Kroondomein door en via Uddel komen we aan in Garderen. Garderen staat al jaren bekend om zijn prachtige zandsculpturen met elk jaar weer een ander thema.
Dit jaar “Een reis om de wereld”. Omdat we nogal krachten hebben verbruikt gaan we eerst lunchen.
Na het inchecken ontvangen we de boardingpass en komen we bij een restauratieschip. Van de soep, broodjes en een kroket krijgen we weer nieuwe energie. Het restaurant wordt mede door mensen met een beperking gerund. Heel gezellig. De tafel waar we aan zitten is gemaakt van een onderdeel van een schip uit Spakenburg, heel apart.
Daarna kunnen we op eigen gelegenheid rondwandelen.
We zien grote wereldleiders en wanen ons in Venetië en Frankrijk, Engeland en zelfs de Mona Lisa ontbreekt niet. Binnen kunnen we meedoen aan een puzzel onder het motto “weet u het nog”, er moeten zinnen bij de diverse sculpturen worden gezocht.  Zoals de invoering van de euro, kwartje van Kok, komst van de Pandaberen, maanlanding, enz. De achterwand wordt geheel in beslag genomen door een dierenzandsculptuur. Een waar kunstwerk.
Op het buitenterrein kunnen we tevens genieten van beelden die gemaakt zijn van houtsnijwerk maar een ijsje eten mag natuurlijk ook. Rond drie uur verzamelt het hele stel (zo menen we) weer bij de uitgang en de route gaat via een mooie route naar Assel. Op het bekende terrasje bij de spoorwegovergang is onze rustpauze en er worden pakjes drinken uitgedeeld. Tot grote schrik van de organisatie blijven er twee pakjes over en dan komen we tot de conclusie dat we twee dames zijn verloren. Ooh, ooh wat vervelend. Mobieltjes worden uit de fietstassen gehaald en nu blijkt dat ze wel een keer of 10 gebeld hebben maar ja, niet opgemerkt dus. Er wordt nu vanuit de groep gebeld en er wordt afgesproken dat ze regelrecht naar het dineradres zullen fietsen. Om zich bij ons nog weer aan te sluiten is te ver uit de richting.
Gelukkig doen ze er beiden nogal luchtig over, het schijnt mis te zijn gegaan bij vertrek in Garderen, ze waren iets later geweest en toen was de groep al vertrokken. Helaas, kan gebeuren.
Nadat dit uitgebreid besproken is fietsen we via Hoog Soeren terug naar Apeldoorn. Bij Kokkie aan de Kweekweg kunnen we in het restaurant een menu bestellen. Lekker en heel gezellig.
We sluiten de dag af en fietsen nog een klein stukje samen, dan gaat iedereen zijn eigen weg richting huis. We willen op tijd thuis voor de buis zitten waar de Oranjevoetbaldames de halve finale WK spelen tegen Zweden.
Lies en Hetty, bedankt voor het organiseren van deze mooie tocht en ook voor al die tochten van de voorgaande jaren. Altijd waren er leuke onderbrekingen tijdens de fietstochten, een museum, zorgboerderij, een tuin, of zomaar een monument en altijd vonden jullie weer een leuk adres om te lunchen en om de dag af te sluiten met een diner. Dat jullie ermee stoppen kunnen we goed begrijpen. Hopelijk kan de nieuwe groep volgend jaar voldoende inspiratie vinden om er weer een leuke dag van te maken.
En kunnen jullie zelf zorgeloos meefietsen.
Nogmaals bedankt!!